Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Es troba a: Inici > Llibres > "El Quixot" de Miguel de Cervantes

Quixot versió Rosaspage Que es podria explicar sobre aquesta novel·la que no s'hagi dit? La veritat es que no crec que existeixi cap aspecte que no s'hagi apuntat amb anterioritat per experts en la matèria més coneixedors d'aquesta l'obra que jo. Segurament s'han extret més conclusions sobre "El Quixot" de les que n'hagués extret el propi Cervantes. Aquesta immortal obra es sense cap mena de dubte una de les novel·les més importants de la literatura universal de tots els temps, però curiosament, "El Quixot" va néixer sols com una simple sàtira crítica sobre les novel·les de cavalleries tan de moda en aquells anys. Originalment, el "Quixot" no tenia cap mena de pretensió més que la de distreure.

Segons s'ha repetit amb posterioritat, "El Quixot", així com la seva actitud davant la vida reflexa el caràcter propi del país, no obstant, la lluita per un ideal, la defensa del més dèbil que motiva i justifica l'existència d'un cavaller medieval és característica comú de les persones de qualsevol nació, d'aquí suposo la universalitat d'aquesta novel·la. Amb aquesta obra, Cervantes va descriure crítica i magistralment la societat que l'hi tocà viure, doncs, integrar un cavaller medieval en ple segle XIV resultava tan estrany i sobtant com les idees que ell tenia sobre noblesa, justícia i mitologia en confrontació amb el pensament generalitzat d'aquell segle.

Cervantes es va inspirar amb moltes persones que coneixia alhora de crear la figura del seu personatge, però la que segurament va influenciar amb més rotunditat fou la personalitat i experiències pròpies de l'autor. Aquest, de la mateixa manera que el protagonista de "El Quixot", era una persona que intentava ser justa, cavallerosa amb la resta de gent, amb un gran sentit de l'honor y sobretot un aventurer freqüentment temerari. Característiques que, ja en aquells anys, la majoria d'elles estaven totalment passades de moda. Pel contrari, el toc realista, enfrontat directament amb les idees del Quixot, el trobarem en la figura de Sancho Panza. Sancho es un reflex idèntic del poble; senzill, a vegades interessat, sempre preocupat per la manutenció i supervivència dels seus però que també, ja sigui per interessos propis o per la màgia de somiar amb un món diferent, segueix a qualsevol cavaller boig que l'hi promet un nivell de vida superior al que té actualment.

Sobre l'experiència aventurera del genial autor, fou famosa la seva participació en la batalla de Lepanto (1571) contra els turcs, en el transcurs de la qual fou ferit en el pit i en la mà esquerra. Desprès d'aquesta batalla va servir uns anys més a l'armada i quant per fi, al 1575 tornava a la seva llar, fou capturat per corsaris i venut com esclau a Argel. Es va salvar del seu empresonament gràcies a una important suma de diners que la seva família va pagar com a rescat. Així, de la mateixa manera que el seu personatge, Cervantes va tenir una família que l'hi treia les castanyes del foc quant la cosa pintava malament. El rebuig que senten els habitants de la Manxa pel Quixot també es un reflex d'una situació viscuda directament per Cervantes, doncs aquest va treballar com a recaptador de menjar per proveir d'aliments la famosa Armada Invencible. En una època de fam i misèria, la figura d'un recaptador de menjar encara deuria ser més odiada que la d'un recaptador de diners.

Han passat molts anys, però "El Quixot" ens segueix mirant de forma entre múrria i sarcàstica, com dient que, desprès de tot aquest temps passat, la societat no ha canviat tant i que els valors de ell defensava, continuen tan passats de moda com ho eren ja en la seva època.