Ja a la venda

Puck de Lisbeth Werner

Puck d'Ediciones Toray
Lot de 9 exemplars

A la venda al nostre mercadillo "Puck" de l'autora danesa Lisbeth Werner, una de les col·leccions de literatura juvenil més recordades dels anys 70 i 80.

Els exemplars que oferim en aquest lot son:

- Núm 1: Puck col·legiala
- Núm 2: Puck ha triomfat
- Núm 3: Puck fa de detectiu
- Núm 4: Puck va a la neu
- Núm 5: Puck actua molt bé
- Núm 7: Puck atrapa els lladres
- Núm 10: Puck es diverteix
- Núm 16: Puck la recerca del tresor
- Núm 17: Puck no pot ésser vençuda


Aquests exemplars editats a mitjans dels anys vuitanta realitzada per part d'Editorial Toray està traduïda en Català amb il·lustracions de R. Cortiella, conegut també pel seu treball a "Hazañas Bélicas" d'aquesta mateixa editorial, tenen la coberta en cartoné i estan en bon estat de conservació.

Preu lot: 19,80 Euros
Preu per exemplar: 2,20 Euros
Comprar - Més informació


CLICK AQUÍ
per anar al nostre "mercadillo"


Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Esteu a: Inici > Llibres > Puck de Lisbeth Werner

Puck de Lisbeth Werner

La col·lecció "Puck", publicada per primera vegada a Dinamarca l'any 1952 fou escrita per Lisbeth Werner, pseudònim utilitzat pel tàndem d'autors format per Carlo Andersen (1903-1970) i Knud Meister (1913-1989), aquest últim continuador de la série a partir de la mort del primer i fins al tancament de la col·lecció.

Tres Puck completament diferentes

Puck de Lisbeth Werner

Mosaic amb diverses edicions de Puck realitzades per editorials de diferents països. D'esquerra a dreta es pot observar l'edició original danesa, a continuació la francesa i la tercera fou la d'Ediciones Toray.
La sèrie Puck, o Puk tal com s'escriu originalment en Danès, relata les aventures de Bente Winther, una adolescent danesa resident en una escola-internat en motiu de ser orfe de mare i que el seu pare no pot cuidar-se d'ella per motius laborals, doncs a causa de la seva feina com a ingenier es veu obligat a viatjar molt, sobretot a Valparaíso (Xile) i Índia.

A semblança de moltes col·leccions juvenils semblants i coincidents amb el temps amb "Puck", com per exemple "Els cinc" d'Enid Blyton o "Els Hollister" de Jerry West, la temàtica de l'acció es centra en les relacions entre els seus protagonistes i el seu entorn, especialment amb companys/es i els dilemes típics de l'etapa adolescent. A més, un altre dels components habituals en aquest tipus de literatura es que els seus protagonistes es troben inesperadament involucrats en algun tipus de misteri que cal resoldre i que normalment aconsegueixen desxifrar la trama abans que els propis agents de la policia, els quals, com si del setè de cavalleria es tractés, acostumen a arribar a temps per a detenir el malfactor de torn.

Tot i que cal reconèixer que "Puck" és realment diferent en aquest aspecte, doncs la nostra protagonista actua bàsicament sola i carrega en ella la responsabilitat de la trama de cada capítol. A mes, tot i que en el primer número ens podem trobar una Puck infantil, a mida que avança la col·lecció el personatge va creixent fins a convertir-se en una adorable jove.La col·lecció publicada per Toray

Ediciones Toray, S.A. edità aquesta col·lecció també traduïda al Català i al Castellà a principis dels anys setanta i en ambdues edicions es recopilaren 29 títols, tot i que segons tenim constància, en l'edició danesa original se'n publicaren molts més. També es curiòs observar que l'edició de Toray no manté l'ordre en que aparegueren originalment els capítols.

Tot i que cada llibre es pot llegir com una aventura totalment diferent, la col·lecció sencera de Puck te continuïtat. Cada llibre compta amb una extensió d'entre les 150 i 175 pàgines amb un cos de lletra grossa i molt còmode de llegir, amb nombroses il·lustraccions en blanc i negre.

Cada títol de la col·lecció tingué diferents edicions al llarg dels anys en que es publicà i el seu disseny no varià substancialment exceptuant les portades realitzades per diferents artistes, aspecte aquest que comentarem més endavant en aquest mateix article.

Els llibres de "Puck" foren realment coneguts en els anys setanta i vuitanta, podent-se trobar en moltes llibreries i finalitzant-se la seva publicació ja entrada la dècada dels noranta. En l'actualitat, a falta d'una editorial que s'animi a editar de nou aquesta sèrie, només es poden trobar exemplars seus en mercats d'ocasió o de segona mà.Puck vista pels seus il·lustradors

Curiosament el físic del personatge Puck tenia un aspecte diferent segons l'editorial que publicava les seves aventures. L'aspecte de la Puck original danesa era certament barroc i fins i tot carregat, arribant a recordar en moltes ocasions la sèrie japonesa d'animació "Candy Candy" o també "Video Girl Ai" de Masakazu Katsura, manga nipó publicat en els anys noranta. Però sense cap mena de dubte la versió en francès la que ens ofereix una de les visions més encertades i atractives del personatge, mostrant-nos una Puck vestida segons la moda dels anys setanta i amb un aspecte de noia molt espavilada, absolutament adequat al caràcter que aquest personatge volia oferir.

Finalment, la versió realitzada per Toray en Català i Castellà fou il·lustrada per R. Cortiella, autor també conegut pel seu treball en la coneguda col·lecció de còmics "Hazañas Bélicas" publicada per aquesta mateixa editorial. Tot i això, malgrat que les cobertes dels primers llibres de Puck foren obra de Cortiella, amb el redisseny de les mateixes a principis dels anys vuitanta, Puck fou dibuixada per Badia Camps amb noves il·lustracions però seguit les pautes dictades pel primer artista.

En les portades, tant el treball de Cortiella com el de Badia fou realment interessant i digne d'admiració. Les realitzades per el primer autor, tot i que molt coloristes resulten estranyament un xic fosques a causa de la utilització habitual d'ombres. Tampoc es coneix exactament per quin motiu, però el fet es que la visió del personatge de Cortiella no es corresponia exactament amb l'aspecte que els autors originals donaren a Puck, doncs segons aquests, la jove tenia el cabell de color castany i més aviat curt quant la Puck de Toray era totalment morena i amb el cabell molt llarg. Evidentment son petits detalls però que no deixen de ser curiosos i fins i tot anecdòtics.

No obstant, es justament en les il·lustracions interiors en blanc i negre quant el joc d'ombres característics de Cortiella s'adapta perfectament a la il·lustració. El traç és ferm i la profusió en els seus detalls és molt bona. En contrapartida, els personatges poden resultar un xic estàtics, sense línies cinètiques que indiquin acció i amb una expressió facial fins i tot limitada, tot i que evidentment aquests detalls no tapen l'excel·lent treball realitzat per Cortiella en aquesta genial col·lecció publicada per Ediciones Toray.