Col·lecciones Playmobil?

Referència 3506

A la venda la referència 3506 de Playmobil, amb caixa i complements dins bosses originals i tancades per només 35 Euros. Es tracta d'Una excel·lent ocasió per a col·leccionistes.

La trobaràs al nostre "mercadillo" dedicat a Playmobil.

Comprar ara!


Anar al "mercadillo"


Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Esteu a: Inici > Jocs i joguines > Els clicks de Playmobil

La victòria de la tenacitat

¡Últimas noticias!

Hans Beck, el diseñador de los clicks de Playmobil falleció el pasado día 30 de enero en su casa a orillas del lago de Constanza (fronterizo entre Suiza, Alemania y Austria).

"El padre de los clicks" tal y como fue llamado popularmente por los aficionados/as a esta pequeña figura de acción ya hacia años que padecía una larga enfermedad y vivía retirado desde hacia algo más de diez años.

Sirva esta pequeña nota como recuerdo a esta persona y pequeño homenaje a su creación más célebre.Sense cap mena de dubte, per a més d'una generació d'infants, els cliks de Playmobil o també aquí anomenats clicks de Famobil, han estat i son la joguina preferida alhora de recrear móns, situacions i aventures imaginaries. Realment hi han hagut poques joguines estrella que esperéssim amb ànsia en aniversaris o festes on els presents als més petits son el centre de tota l'atenció i referències com el vaixell pirata dels clips foren autèntics "Best sellers" en un món cada vegada més monopolitzat pels videojocs.Presentació gamma Playmobil
Horst Brandstätter i Hans Beck durant la presetació dels clicks l'any 1974.


Per la persona que escriu aquest article, es particularment emocionant parlar d'una joguina que, malgrat i ser comercialitzada per primera vegada durant la dècada dels 70, encara continuï perfectament vigent, despertant en qualsevol infant actual, de la mateixa manera que ens despertava a nosaltres, una rialla sincera al rebre una caixa amb un o més clicks de Playmobil. Sobretot es fa molt difícil escriure un article que parli dels clicks de forma freda i imparcial, doncs son moltes les hores recreant móns i universos diferents, son moltes hores de infantesa i de jocs en una terrassa on tímidament tocava el Sol de primavera, son també incomptables les hores d'exercitar la imaginació, recreant histories cada vegada més complexes i rebuscant per tots els racons de la llar elements que amb imaginació permetien ampliar la ja extensa gamma de complements disponible. Trossos de fusta podien ser ideals muralles aixecades pels confederats per a aturar un atac dels indis, així com petites caixes, amb multitud de minúscules boletes fetes amb el paper de plata de la xocolatina del berenar, podien ser cofres amb un tresor de incalculable valor per als clicks pirates, sense parlar dels atrevits clicks exploradors que sovint trobaven els nostres pares entre les plantes de la casa.

Cal remarcar que en aquest article ens hem preferit centrar sobre el naixement dels clicks de Playmobil, deixant per un futur un article sobre els Playmobil valencians d'Onil fabricats per Famosa, els també anomenats clicks de Famobil, doncs considerem que aquesta historia mereix un extens article per si mateix.Llarg part de tres anys

Els simpàtics ninotets que tots coneixem, varen néixer com a conseqüència directa d'una crisis, la del petroli de principis dels anys setanta del passat segle, quant l'empresa Geobra, davant l'augment constant del preu del plàstic, va decidir realitzar línies de joguines que no utilitzessin tanta quantitat d'aquest material en la seva producció, amb l'objectiu d'abaratir costos. Malgrat tot, aquesta nova línia havia de resultar interessant i atractiva pels menuts i sobretot amb una qualitat pedagògica notable. Cal recordar que Geobra és una de les empreses de joguines més antigues d'Europa i es va fer famosa també per inventar i comercialitzar els populars hoola-hoops durant els anys 60.

Aquestes foren les pautes que l'empresa va donar a Hans Beck, cap de desenvolupament de productes de Geobra, per a que ideés, creés i desenvolupés un nou tipus de joguina. La primera idea que va tenir Beck fou crear una nova línia de vehicles molt més petits dels que llavors fabricava la marca. En aquesta nova gamma, acompanyant els vehicles i a mode de comparsa, hi figuraven accessoris varis i petits ninotets. L'enginyer aviat es va adonar que les figures que en principi eren secundaries podien resultar molt més interessants que els propis vehicles i es va concentrar a partir de llavors en desenvolupar aquells ninotets.

Primeres referències
El seu aspecte amable, un dels èxits d'aquesta figura d'acció.
Amb aquesta idea i uns quants prototips a la mà, Beck es va presentar davant del propietari de Geobra, Horst Brandstätter, el qual no es va mostrar gaire entusiasmat amb la idea de fabricar petites figures d'acció, no obstant, gràcies a la tossuderia i obstinació de Beck, el projecte no va anar a parar a la brossa i va poder seguir desenvolupant. Sense cap mena de dubte, i això és una consideració personal, creiem que a partir de llavors, Beck s'ho deuria agafar més com a qüestió personal que res més. No sabem amb quines condicions va anar desenvolupant els futurs clicks ni tampoc l'ajuda real que va rebre per part de l'empresa, però el fet de tardar tants anys en desenvolupar la seva creació, aproximadament tres anys, fa pensar que per l'enginyer, els clicks es varen convertir en tota una devoció. Fou el primer en enamorar-se d'aquestes petites i sempre somrients figures.

Aquella primitiva figura cada vegada va agafar més complexitat, doncs el cap, els braços i les cames es varen transformar en peces articulades. Malgrat això, la figura no havia de ser excessivament complicada ni articulada, doncs hauria perdut aquella senzillesa amb la qual, segons creia encertadament Beck, ajudava a potenciar la imaginació dels més menuts de la casa. L'estatura final dels clicks també fou un factor totalment calculat i estudiat, doncs la figura calia que tingués el tamany just per poder ser manipulat per un petitó, que no ocupés molt i que pogués ser dut fàcilment dins la butxaca d'un infant. Per aquesta raó es va considerar ideal l'estatura dels 7,5 cm. definitius. Pel que fa referència al disseny en general de la figura, Hans es va fixar sobretot en els dibuixos dels nens i nenes alhora de representar una persona, doncs aquestos sempre dibuixen el cap força gran, fins i tot desproporcionat respecte a la mesura del cos i com a rostre, sempre dibuixen uns ulls i una boca somrient, deixant de banda, molt sovint, el nas. Si s'observa, és la mateixa idea que el famós Smiley. El click havia de ser, per sobre de tot, una figura amable i sempre contenta, que ajudés a crear en la imaginació dels nens un món sense dolents.

Una vegada desenvolupada la figura principal, el click, els esforços es varen centrar en el món que envoltaria el personatge. Calia crear una sèrie de complements, vestits, accessoris i fins i tot vehicles en una extensa gamma de complements intercanviables i sobretot ampliables. A més, calia que tant les figures com els complements tinguessin un preu força ajustat que permetessin al menut tenir una amplia gamma de figures i complements originals.Freda rebuda per part de Geobra.

Com s'ha explicat anteriorment, Geobra buscava una nova línia de productes més aviat sofisticats, motiu pel qual, els clicks dissenyats per Beck varen tenir una freda acceptació per part dels responsables de la marca, doncs els consideraven massa senzills. Una acceptació totalment diferent varen tenir els clicks entre la quitxalla que va poder provar els prototips, doncs de forma espontània i sense cap dificultat, varen posar-se a jugar immediatament amb les figures subministrades. Aquest fet provocà que Geobra replantegés la seva posició inicial i en motiu del important Saló de Nüremberg de l'any 1974, la marca, val a dir que encara amb algunes reticències, exposà en el seu estant sets amb aquestes figures.

Set al Saló de Nüremberg
Un dels sets presentats al Saló Internacional de Nüremberg, concretament el que correspon als clicks obrers.
A partir de llavors els clicks es convertiren en un èxit sense precedents i als primers sets que reproduïen pirates, cavallers i obrers, amb el temps es varen anar incorporant més motius diferents, com astronautes, pescadors, personatges de contes infantils, víkings i un llarg etcètera, fins al punt que actualment existeixen ni més ni menys que 600 motius diferents i el que més impressiona, la població de clicks es xifra en uns 1.700 milions de figures, nombre que augmenta gràcies a noves series que apareixen regularment. Pel que fa a l'aspecte, a excepció de la seva simpàtica cara, també han canviat força. Actualment els clicks son més complexes que els anteriors, les mans giren, les claks per fi duen pantalons, hi ha una varietat més gran en pentinats, els peus son peces separades i es representa gran part de races humanes. Pel que fa el material amb els que estan compostos físicament, és a dir, el plàstic, aquest és realment extraordinari tant per la seva durabilitat, higiene i resistència, de la qual, la també alemanya Basf, en considera un dels seus millors productes.

Per altra banda, també els clicks comencen a ser objectiu de col·leccionistes que poden arribar a pagar preus realment alts per una caixa o peça determinada. En la principal plataforma de venda per Internet, Ebay, es podien arribar a adquirir uns 20.000 articles entre l'1 i 250 €. Sense cap mena de dubte, en nen d'abans ha crescut, i al disposar ara d'un poder adquisitiu més gran, es permet completar o reconstruir la seva antiga col·lecció a més a més de comprar nous clicks per als seus fills, futurs pares i col·leccionistes.