Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Esteu a: Inici > Temes variats > La Carrera Panamericana

Simplement espectacular

Sortida d'un llamatiu Ferrari. Actualment poques curses automobilístiques poden presumir del carisma de "La Carrera Panamericana" gaudeix avui en dia. Però atenció, en aquesta cursa mexicana no podrem veure ni els últims avanços en vehicles de Fórmula 1 ni els models esportius italians més nous, sinó que podrem admirar en la seva salsa autèntiques joies històriques fabricades entre 1940 y 1965.

Que el lector no s'enganyi, "La Carrera Panamericana" és de tot menys un passeig en el que els pilots donen una volta amb les seves velles glòries i tornen a casa frescos com una rosa, amb un trofeu sota el braç junt a mil i un souvenirs de la regió. La cursa està definida per la duresa, velocitat i festa a parts iguals.

La duresa ve per les característiques de la pròpia competició. Un trajecte de poc més de 3.000 Km. de longitud que travessa de sud a nord Mèxic, amb etapes diàries de 500 Km que causen un gran cansament a la totalitat del equips. Però això no és tot, doncs el clima provoca que entre punt i punt el termòmetre pugui oscil·lar 30 ó 40 graus centígrads i la geografia del terreny, que va del nivell del mar fins als 3.000 metres, posen a prova tant als pilots com als seus cotxes, fins a tal punt que els vehicles han d'ajustar-se mecànicament cada 100 ó 200 Km, doncs degut a aquestes variacions, un cotxe configurat per donar el màxim de sí en un tram pot mostrar-se totalment ineficaç en un altre.

La velocitat és una altra de les constants de "La Carrera Panamericana". Gairebé afirmaríem que predomina per sobre l'estat de conservació del cotxe. La totalitat del trajecte es desenvolupa en carretera d'asfalt, circumstància que afavoreix que es deixi anar lliurement la cavalleria allotjada en els motors. En contra del que pugui pensar algú que no coneix els clàssics, les velocitats són molt elevades. En l'edició de 1996, un gegantí Ford, disputant un dels trams més ràpids de la cursa, arribà als 300 Km/h. Sense cap mena de dubte, una velocitat que molts esportius actuals ni tan sols somien.

Per últim, un altre dels aspectes definitoris d'aquesta cursa es la festa i participació ciutadana, doncs per les localitats en les quals transcorre la competició, el brogit dels motors es veu literalment tapat pel soroll de la multitud que acull aquesta cursa com un important esdeveniment anual, creant així un clima colorista y molt particular.

Evidentment que es tracta d'un cursa, però l'organització no oblida que també és una festa. En la nostra modesta opinió, és aquest l'aspecte que molts grans premis tant europeus com mundials haurien de revisar a fons, dons el públic, destinatari de l'espectacle, cada cop es veu més relegat a la seva funció d'espectador passiu, tapant amb una manta de sofisticació la il·lusió d'un dia a les curses.Petit apunt històric

En motiu de la creació als anys cinquanta de la carretera Panamericana, la més llarga asfaltada en aquell llavors a l'Amèrica Central, es decidí celebrar l'esdeveniment amb una disputada cursa automobilística.

En ella, apart dels cotxes que els mexicans podien veure habitualment en les seves carreteres, es barrejaven autèntics vehicles de competició com Mercedes, Ferrari, Porsche o Pegaso, els quals, la major part d'aquests mexicans sols els havien pogut veure a través de fotografies o conèixer-los mitjançant les cròniques que arribaven de curses mítiques com les 24 Hores de Le Mans o els 1.000 Km. de Monza, pel que no és difícil endevinar que aquest esdeveniment es convertí en un fenomen molt ben rebut per part dels mexicans.

Desgraciadament aquesta cursa sols es disputà en cinc ocasions durant la dècada dels cinquanta, però el record que d'ella guardaven els habitants del país centreamericà provocà que al 1988 es recuperés una altra vegada però sota la configuració de cursa de clàssics. Des de llavors i que forma ininterrompuda, els clàssics i els seus equips es veuen les cares amb l'adversitat en aquesta fantàstica cursa.

Web de "La Carrera Panamericana"

Logotip de la cursa Web oficial de l'organització de la cursa. En aquesta web, apart del reglament, també es poden trobar interessants escrits sobre la historia i anècdotes relacionades amb l'espectacular prova.

http://www.lacarrerapanamericana.com.mx