Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Esteu a: Inici > Temes variats > Einstein, el saber s'humanitzà

Einstein: El saber s'humanitzà

Albert Einstein Tots reconeixem Albert Einstein (1879-1955) con una de les intel·ligències més grans en la història de la humanitat. La seva teoria de la relativitat fou aclamada, reconeguda i acceptada per la gran majoria de comunitat científica del seu temps. No obstant, aquest fred càlcul i extraordinari coneixement el combinà amb una extraordinària personalitat. Que els lectors estiguin tranquils, dons aquest article no està dedicat a la explicació de les seves teories, sinó que està enfocat, com si de pinzellades es tractessin, citar alguns dels detalls que transformaren aquest geni en un ser molt humà. Segurament, tal i com es diria actualment, fou la persona que millor combinà un coeficient intel·lectual elevat amb una gran intel·ligència emocional. El resultat de tot això fou una extraordinària personalitat.

Einstein va rebre lliçons de violí dels sis fins als catorze anys, però segons deia ell mateix, el seu coneixement musical no evolucionà massa degut a que per als seus mestres, ensenyar música no era res més que un sistema per a guanyar-se la vida, es a dir, no ho feien amb el cor. Quant de debò ell evolucionà amb aquest instrument fou quant descobrí Mozart, ja que amb l'esforç tot intentant imitar aquest extraordinari compositor, cada vegada es millorava més. Segons ell mateix va dir en més d'una ocasió, l'amor es millor mestre que no pas el sentit del deure.

Elsa, la segona muller d'Einstein, fou una de les persones que més l'ajudà, malgrat i no participar en la seva tasca científica. Una vegada ella l'hi comentà que la gent parlava molt del treball que ell realitzava, però quant els periodistes l'hi preguntaven sobre les teories del seu marit, ella no podia respondre res perquè desconeixia el tema. La resposta del nostre protagonista fou tan senzilla com sincera, doncs aconsellà a la seva muller que en cas de tornar a ser interrogada amb preguntes semblants, respongués que ho sabia gairebé tot, però que degut a que era un secret, no en podia dir res en absolut a ningú.

Durant un homenatge-conferència a persones distingides celebrada a l'Acadèmia Nacional de Ciències de Washington en la que Einstein assistia, cap dels oradors resultava interessant per al públic congregat, reduint-se tots els ponents a parlar monòtonament. En cert moment, Einstein s'acosta a una persona que tenia al costat tot murmurant alguna cosa. Immediatament aquella persona es girà tot tapant-se la boca per dissimular el riure. Una vegada finalitzada la conferència, algú va preguntar a aquesta persona que l'hi havia dit el científic, al que respongué: "Em va dir que acabava de concebre una nova teoria sobre l'eternitat."

En una ocasió una revista de temàtica científica oferí un premi de cinc mil dòlars a la persona que millor expliqués la teoria de la relativitat en tan sols tres mil paraules. Quant preguntaren al mateix Einstein sobre la idea de la revista, aquest afirmà que de les persones que coneixia, ell mateix era l'únic que mai podria aspirar al premi, doncs ni ell mateix sabria com fer-ho.

Poc temps desprès de traslladar-se a viure a Princenton (Nova Jersey), en el despatx del degà de l'Institut de Estudis Avançats sonà el telèfon. A l'altra banda del fil, algú preguntava on era la casa d'Albert Einstein. Davant la negativa de la persona que va agafar el telèfon en donar dades privades, la veu de l'altre banda del fil, començant amb un to de veu normal fins a finalitzar gairebé amb un xiuxiueig insistí tot dient: "Per favor, no ho digui a ningú, però jo soc el doctor Einstein. Anava cap a casa y m'he oblida't d'on és!". Sense cap mena de dubte, aquesta es una de les millors anècdotes que hem pogut conèixer sobre ell i que ajuda a afirmar la caricatura de savi despistat que tan recordem d'ell.


Comentaris rebuts sobre aquest article

Meritxell

Aquest article està molt bé però no s'explica gaire cosa de la primera dona de Einstein. Gràcies a ella aquest geni va poder descobrir la teoria de la relativitat. S'haurien de fer més articles on s'expliqui realment com es va descobrir la teoria de la relativitat, ja que molts dels apunts que Einstein va utilitzar per desxifrar-la eren de la seva primera dona, la qual els agafava a les seves classes de la universitat. A més estudiaven junts i ella era tan llesta com el seu marit. La seva primera dona es deia Mileva Maric. Per a més informació al respecte us envio aquesta web: http://www.bib.uab.es/ciencies/expo/fisica2005/bibliografia2.htm