Comenti aquest artícle

Comenti aquest artícle Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte al article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Esteu a: Inici > Temes variats > Amstrad CPC6128

Vida abans del Pentium

Publicitat Novembre 1985
Fotografia publicitària en que la marca insistia en el caràcter professional del micro-ordinador.

Sempre amb el permís dels ZX Spectrum, Sony MSX o VIC-20, durant la dècada dels vuitanta, cap companyia va fer arribar la informàtica a les nostres llars com Amstrad i la seva série de micro-ordinadors CPC. Malgrat que ara considerem aquests ordinadors força arcaics, ja molt superats, tots els que passarem hores i més hores davant del seu monitor, en guardem gran record, doncs gràcies a ells, la informàtica deixà de ser un secret reservat sols a científics i matemàtics. I d'entre tots aquests ordinadors citats al principi del text, el CPC6128 despuntà per la seva qualitat i capacitat.

Com que en aquelles èpoques no existia Internet (Bé, si que existia però anava destinada a usos menys ètics), l'únic que podíem fer amb un ordinador era jugar amb jocs o crear programes més o menys útils gràcies a la versió del llenguatge Basic que duia l'ordinador protagonista de l'article. Des de bases de dades dels nostres discs i cassets de música (El CD encara era ciència-ficció), fins a pràctics receptaris de cuina que creàvem amb la lloable intenció d'ajudar la nostra mare. Molts usuaris d'aquells ordinadors, amb l'arribada dels PC i de les seves possibilitats, arraconarem aquest vell amic, continuant fent de les nostres amb màquines més potents, primer amb el famós MS-DOS i després amb el gairebé tot-poderós Windows 3.1 i el seu indomable ratolí, aprenent així nous llenguatges de programació i col·leccionant títols a les parets del despatx, fets atentament observats pel CPC6128 que encara teníem connectat al dormitori per si de cas volíem jugar a algun joc antic.

El CPC6128 aparegué a la tardor de 1985 i fou la culminació de la saga CPC d'Amstrad. Aquest nou ordinador derivava directament del CPC664 del qual n'adquiria l'arquitectura i en doblava la capacitat. Amb aquest nou model, Amstrad tornà a revolucionar el mercat dels micro-ordinadors amb una màquina excel·lent, de gran capacitat i sobretot a un preu "normal", oferint la possibilitat de treballar amb disc, suport més pràctic que el casset i sobretot més barat que el cartutx. Aquesta màquina, insistim, tenia gran qualitat en una època que els PC encara es destinaven quasi exclusivament a empreses i universitats degut al seu alt preu. El 6128, igual que els CPC anteriors, seguia essent un ordinador encarat cap a la llar, amb una bona col·lecció de jocs, però amb unes prestacions que el feien ideal per una petita oficina. El CPC6128 tenia l'aspecte d'un ordinador sobri, molt menys acolorit que els seus antecessors, doncs disposava d'un teclat professional de color gris i amb les tecles distribuïdes de manera racional, tot al contrari que els anteriors CPC464 que disposaven d'un teclat amb tecles verdes, blaves, vermelles i negres que en feien un espectacle visual realment entretingut.Hardware realment espectacular

L'arquitectura de la circuiteria, compartint carcassa amb el teclat i la unitat de disc, era molt semblant als models anteriors de la sèrie CPC, del qual el 6128 n'era l'evolució "vitaminada". L'autèntic cor de la màquina era el llavors conegut i ja veterà processador Z80A de 8 bits, que tenia una velocitat de 8 Mhz. Realment, tot i que ara ens pot semblar molt lent, els PC de l'època amb prou feines superaven aquestes prestacions. També la memòria RAM era força ridícula en comparança amb els ordinadors actuals, ja que sols disposava de 128 Kb., de les quals, el sistema operatiu CP/M en podia aprofitar 61 Kb, el Basic sols 42 Kb. i les 46Kb. restants eren utilitzades pel propi ordinador.

Per si de cas el CPC6128 quedava curt en prestacions, existien "expansions" que transformaven la màquina en un ordinador més complet. A més a més de la impressora, que Amstrad dissenyà específicament per aquesta sèrie, (L'empresa tingué problemes legals amb Riteman, doncs es creu que la impressora Amstrad fou una copia de la Riteman F+), s'hi podia afegir una segona unitat de disc, ampliacions de memòria fins a 256Kb., ratolí, escanner, sintetitzadors de veu i fins i tot tauletes gràfiques. Per cert, una de les opcions més curioses era un sintonitzador de TV que es podia connectar al monitor en color. El preu del CPC 6128 amb el seu monitor no era gens barat, igualment com ara tampoc son barats els ordinadors actuals. Un equip complet, amb ordinador i monitor de fòsfor verd podia pujar a 88.900 Pessetes. Si el monitor el volíem amb color, el preu s'enfilava cap a les 119.900 Pessetes.Amplia gamma de jocs i programes

Apart del llenguatge Basic que apareixia per defecte al connectar l'aparell, el CPC6128 també incorporava el sistema operatiu CP/M Plus, comú a varies marques d'ordinadors que tenien com a processador el Z80 o el 8080. La capacitat gràfica d'aquest ordinador, val a dir que era superior a la dels PC de l'època, que la seva gran majoria sols podien mostrar lletres i prou. En aquells anys, Amstrad i Sinclair, seguits per Sony, es disputaven el liderat en qualitat gràfica de les seves màquines. Així doncs, es lògic que aparegues una amplia gamma de jocs, alguns tan recordats com "Batman", "Ghosts'n Goblins", "3D Grand Prix", "Enduro Racer", "Scooby Doo" o "Top Gun" per citar-ne una mínima part. Pel que fa a programes de gestió, el CPC tampoc es quedava curt gràcies a la seva capacitat de procés i memòria, tot i que en aquest aspecte guanyaven la partida els PC, podíem trobar programes com "dBase II" o "WordStar".

Posteriorment, Amstrad es dedicà a la fabricació d'ordinadors semi-professionals com el PCW i a "compatibles" com el PC1512. No obstant, la seva irrupció en el mercat professional de la informàtica fou dolenta, doncs al fet de no poder aguantar la pressió de la competència, la poca compatibilitat dels seus PC i errors en circuits integrats relegaren Amstrad a la fabricació de productes HI-FI i TV-Video. Abans de la seva definitiva desaparició però, vàrem poder observar una evolució del CPC amb nova carcassa i dedicat exclusivament a l'oci que, segurament anys enrera ens hauria tornat bojos però que en aquells anys no era res més que un refregit.