Ya en nuestro mercadillo

Relatos de guerra (Hazañas Bélicas)

Relatos de guerra (Hazañas Bélicas)
Lote 3 ejemplares


A la venta un lote con tres ejemplares de la colección Hazañas Bélicas en formato vertical. Estos números fueron editados por G4 Ediciones reeditando material original de Toray.

Los ejemplares ofertados en este lote son:

- 8 El piano
- 9 Negro
- 16 Y el misterio empezó después


El estado de estos tomos es usado aunque en excelentes condiciones sin páginas rotas manchadas o separadas de la grapa. Estos ejemplares fueron publicados a inicios de los años noventa y la extensión de cada número es de 50 páginas.

Precio lote: 7.5 Euros
Precio: 2.5 Euros


Comprar - Más información


Ir a nuestro mercadillo


Esteu a: Inici > Comics > Hazañas Bélicas

Hazañas Bélicas

Fa bastants anys que els lectors de còmics estem acostumats, fins i tot ja fatigats, de veure personatges estrafolaris amb super-poders, màscares, vestits estrambòtics i identitats secretes que defensen valors tan lloables com la justícia, lleialtat i honor enfront altres super-malvats amb poders semblants i màscares idèntiques que just volen el contrari. El bo ho és per definició i el seu enemic es simplement dolent. La típica lluita entre el bé i el mal.

Amb la col·lecció protagonista d'aquest article, els super-herois i els super-dolents eren absolutament realistes, tan que fins i tot no podia definir-se amb exactitud quins eren uns i quins eren els altres. Sense més poders extraordinaris que la seva intel·ligència i empenta, realitzaven la seva tasca en un escenari que a tots ens posa els pels de punta: el front de guerra. No obstant, com ja hem dit abans, la línia entre els bons i els dolents queda moltes vegades difosa com a conseqüència de que l'autor sols pretén parlar de històries i situacions particulars en les quals, els seus personatges s'hi veuen submergits per una o altra causa, moltes vegades, fins i tot en contra de la seva voluntat.

Cal dir que "Hazañas Bélicas" eren uns comics adults i seriosos, radicalment contraris als còmics "Made in Bruguera" que dominaven el panorama nacional en aquells temps i sols pretenien entretenir i prou. El lector de "Hazañas Bélicas" buscava una història consistent i una reflexió profunda al final de la seva lectura, doncs eren còmics bèl·lics realitzats per una generació que havia viscut una guerra i anaven encarats cap a una generació nova que sols havia sentit parlar de la guerra per testimonis dels seus pares.

Els relats d'aquesta col·lecció, tot i que hi havia espai per l'humor, eren en molts casos durs, mostrant que darrera actes heroics sempre hi ha una persona que per una causa o altra es troba en aquella situació i que se'n ha de sortir com pot. Sovint, la forma de sortir d'allí era el que se'n diu una fugida endavant o, en el cas contrari, un acte de covardia.

Malgrat i que la col·lecció relatava histories emmarcades en la II Guerra Mundial, també es podien trobar relats de conflictes contemporanis a la seva publicació, com la Guerra de Corea, el conflicte d'Indoxina o la tensió en l'Orient Mitjà. La Guerra Civil Espanyola però, mai fou mostrada, suposem que per causa de la censura o perquè allò "no tocava" explicar-ho. Com a dada curiosa, cal destacar que els bons sempre eren els aliats i de vegades, fins i tot els alemanys quant aquests lluitaven contra els comunistes.Boixcar, un excel·lent dibuixant

La col·lecció "Hazañas Bélicas" fou dibuixada per diversos autors, no obstant, el que tingué més fama fou justament el seu precursor, Guillermo Sánchez Boix, més conegut amb el pseudònim de Boixcar, nascut al 1917 i que moriria al 1964 amb només 47 anys d'edat.

Fruit de la seva experiència com a dibuixant i creador de historietes semblants, Boixicar va tenir la idea de realitzar una sèrie continuada amb temàtica bèl·lica. Creient que aquella idea tindria un èxit llarg, proposà el projecte al gerent d'Ediciones Toray i a l'empresari Ayné Arnau. A partir d'aquell instant, s'inicià una primera sèrie de 29 números al 1948 a la que continuà una segona sèrie al 1950 que fou la que realment donà fama a la col·lecció, figurant, pocs mesos després entre els còmics més venuts d'España.

A punt de morir, Boixicar deixà la col·lecció a mans del seu germà Juan Sànchez Boix i altres autors, entre els que destacarien Longarón, Vicente Farrés, Alan Doyer i Pagés.

La consistència del guió i els diàlegs ben estructurats es veien reforçats per la qualitat del dibuix, que malgrat i ser en blanc i negre, sense trames mecàniques, era detallat, amb una reproducció dels diversos elements molt ben feta, deixant entreveure un treball de documentació important.

Altre aspecte important d'aquesta col·lecció eren les portades. Algunes d'elles foren dibuixades per Cortiella, el qual paral·lelament dibuixà tapes per les caixes de la figura d'acció Madelman.Consideració final

Es difícil per les generacions posteriors als anys setanta acceptar un estil de còmics com "Hazañas Bélicas", doncs afortunadament sols han viscut en un període de pau, veient la guerra i tot el relacionat amb ella amb un lògic fàstic. No obstant, per la generació que llegia aquests còmics, la guerra encara formava part de la historia familiar recent, doncs moltes famílies havien perdut components durant la Guerra Civil Espanyola o fins i tot algunes havien vist com els camps de concentració s'enduien sers estimats.

Cal observar amb atenció, però, les ensenyances que intentava donar "Hazañas Bélicas" com per exemple el sentit de la justícia, responsabilitat i honor, valors que també intenten donar els super-herois citats al principi de l'article. Per tant, uns i altres no son pas massa diferents.