Comenti aquest artícle

Comenti aquest article Si ho desitja, gracies al següent formulari ens podrà enviar comentaris o la seva opinió personal respecte a l’article publicat.Nom i cognoms :


E-mail :


Comentari :Es troba a: Inici > Llibres > 1984 de George Orwell


1984 de George Orwell

1984 George Orwell era el pseudònim del periodista britànic Eric Blair, nascut a Bengala l'any 1903. Abans de dedicar-se al periodisme, Blair va servir com a Policia Militar de l'Índia. Amb una ideologia esquerrana, quant va esclatar la Guerra Civil Espanyola l'any 1936, es traslladà aquí per lluitar al costat de la República. Malgrat i ser comunista convençut, al veure les barbaritats que el Partit Comunista realitzava contra els seus propis camarades en la lluita, Blair deixà de tenir ideologies tan radicals i modera el seu pensament polític, analitzant des de llavors tota la situació de forma més critica. Malgrat ser ferit a Barcelona, no és impediment perquè a l'esclat de la II Guerra Mundial s'allisti a les Home Guard. Finalitzada la guerra, publica la seva coneguda obra "Rebel·lió a la Granja", una novel·la que en forma de conte ataca directament al Comunisme Soviètic, fet que l'hi provoca queixes de fins i tot el mateix govern britànic de l'època. Un any abans de la seva mort, ocorreguda l'any 1950, va donar l'original de "1984" a la seva editorial per ser publicat.

"1984" és una novel·la realitzada amb un gran esperit crític davant la situació política i social sorgida a partir de l'última gran guerra. Aquesta novel·la, escrita en els últims anys de vida d'Orwell, relata un hipotètic món de l'any 1984 en que el planeta està regit per tres estats cruels i totalitaris. Cada un d'aquests estats polítics utilitza un mètode diferent i amb una ideologia particular, però els tres tenen fixats el mateix objectiu que es tenir sota la seva bota de ferro, lligats i ben lligats, tots els seus ciutadans, creant artificialment classes socials dominades totalment per la ideologia del "Gran Germà" i del partit, sense la més mínima opció a critica o protesta ja sigui individual o col·lectiva.

Aquesta novel·la és la tercera component d'un singular trio de relats excepcionals; "Nosaltres" de Zamiatin, "Un Món Feliç" d'Aldous Huxley i la pròpia "1984" de George Orwell. Totes aquestes imprescindibles i famoses novel·les tenen el nexe comú de relatar un pessimisme cap a idees polítiques reals dutes per mal camí. Són les tres una espècie d'avis enfront a desviacions que podrien desembocar en catàstrofe y un bany de sang com el conflicte armat dels anys quaranta. Aquests tres relats mostren un mètode diferent de com un estat totalitari renta el cervell als seus habitants compartint els mateixos objectius, el domini absolut de l'individu per part de l'estat. A vegades això s'aconsegueix amb la por com en la novel·la "1984", a vegades per plaer com en "Un Món Feliç". És per aquesta raó que Orwell fa en "1984" una petita picada d'ullet a aquestes altres novel·les i, encara que no ho digui explícitament, dona a entendre que el altres blocs existents en el seu món son justament els descrits en aquests relats.

Un llibre realment impressionant d'una persona que va viure molt, va veure moltes coses y que coneixia perfectament molts sistemes polítics. Orwell, amb indignació i sorpresa, veia com fins i tot les democràcies més lliberals i avançades del planeta, començaven a agafar "tics" propis dels règims més totalitaris i cruels que han existit en la història de la humanitat. Orwell no pronosticava un món fosc, amb persones tristes i règims polítics cruels, sinó que pronosticava un canvi de mentalitat dels ciutadans segons els designis polítics de l'estat gràcies al pensament únic, valent-se dels medis de comunicació de masses com la llavors incipient televisió. I el que encara és més horripilant de tot, Orwell ens avisa, ja des de aquells anys, que vivim en un "1984". Això sí, amb una curiosa combinació entre "Un Món Feliç" i "1984".


Comentaris rebuts sobre aquest article

Maginelmago

Sí, sobretot jo destacaria el fet que els mitjans de comunicació facin canviar la mentalitat de la gent en el sentit que l'interessa a qui mana. I que qui mana, al seu torn, sigui algú amb el cervell rentat o amb la mentalitat preparada per acceptar i desenvolupar aquelles noves idees i costums.